mandag 1. mars 2010

Lae skjønner ikke hva hijab er

Den siste hijabdebatten er vanskeligere enn tidligere. Det var naturlig å si nei til hijab kombinert med felleskapssymboler, som politiuniform. I skolen uttrykker vi personlighet og identitet - alle sammen. Og denne friheten er de fleste enige om.



Men å dytte kunnskapsløsheten om hva hijab faktisk er foran seg, la den bli til sementerte synspunkter, og kritisere andre som kanskje i det minste har googlet hva hijab er, blir dumt.



I http://http//www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=582200


uttrykker han


"Lae mener venstresiden mangler forståelse og respekt for religiøs tro.

- Her ber de innvandrerjentene om å ta utdanning, og når de så begynner på videregående skole, blir de kritisert for måten de går kledd på. Signalene blir veldig tvetydige. Det man egentlig sier, er: «Jeg liker ikke at du går kledd på muslimsk vis». Dette blir det i alle fall ikke integrering av. Dette blir det bare gruppemotsetninger av, sier Lae."


Hijab er ikke så enkelt som et "muslisk" eller "religiøst" plagg - det er i de fleste muslimske land assosiert med politisk islam. Det er derfor det er restriksjoner på det i mange land.


Dessuten er det rimelig viktig å se litt på hva "hijab" betyr. Det betyr adskillelse, distanse. Hijabs formål er både å skape skille mellom mann og kvinne, men også mellom rettroende og alle andre. Det blir det ikke integrering av.


Når Lae ansvarsløst knytter islam og hijab sammen, gjør han det vanskelig for de mange muslimske jenter som ønsker å gå uten hijab, som ønsker å være sammen med andre jenter uten adskillelse og distanse.


Er jentene i tenårene er det vanskelig å si at de ikke skal ta på seg det hodeplagget det ønsker, er de barn bør de få lov å være del av flokken. Ikke løpe rundt som reklameplakater for foreldrenes rigide tro.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar